diumenge, 31 de maig del 2009

REGNE UNIT

LONDRES

És de justícia dedicar-li un post al famós rellotge de la Torre de Westminster, conegut amb el nom de Big Ben. Aquest any celebra el seu 150è aniversari, en concret el dia 7 de setembre de 1859 el rellotge va entrar en funcionament.

Podríem omplir moltes pàgines de dades i anècdotes sobre el mateix, però acabaríem fent-nos avorrits. Per això només hi posarem unes quantes.

El nom de Big Ben s'acostuma a donar a la torre en general, però oficialment és el nom de la campana principal que hi ha dins de la torre, la qual pesa unes 13 tones. Hi ha una esfera en cadascuna de les quatre cares de la torre, i cada esfera es compon
de 312 peces de vidre opac; l'agulla que marca les hores, de 2,7 metres de llarg i la que marca els minuts, de 4,3 metres.

També trobem una inscripció al peu de
cadascuna de les esferes: "DOMINE SALVAM FAC REGINAM NOSTRAM VICTORIAM PRIMAM" ("Deu guardi a la nostra reina Victòria I")

Aquest rellotge és famós per la seva fiabilitat, i aquesta es deu a un enginyós mecanisme ideat pel seu dissenyador Edmund Beckett Denison, que permet al rellotge no ser alterat ni per la neu acumulada en les agulles, ni pel vent, ni pels canvis de temperatura.




Tasques de manteniment fetes l'any 2007

divendres, 29 de maig del 2009

FRANÇA

PARIS

En aquest post incloem tres fotos de rellotges de París: dues corresponen al Museu d'Orsay i la tercera al barri jueu.

El Museu d'Orsay va ser, inicialment, una estació de trens; dissenyada per Víctor Laloux amb motiu de l'Exposició Universal de 1900. Va funcionar com a tal fins al 1939. Posteriorment va caure en l'oblit i als anys 70 va estar a punt de ser demolida, però finalment es rehabilità i es reobrí l'any 1986. Actualment és un important museu de pintura impressionista.



Interior del museu


Rellotge situat a la façana


I pel que fa al Barri Jueu o Barri de Marais, que vols dir "aiguamoll" (donat que antigament aquesta part de la ciutat ho era), probablement sigui el barri amb més caràcter del centre de París. Va ser a partir del segle XVI que es va convertir en la zona de moda de la capital, doncs la noblesa va decidir establir les seves residències urbanes (palaus en la majoria dels casos). Actualment s'ha transformat en el barri gai i lèsbic per excel·lència.

Fotos cedides per Té la mà Maria.

dimarts, 26 de maig del 2009

ALEMANYA

BREMEN


Rellotge situat en una de les torres de la catedral de Bremen, dedicada a Sant Petri. Va ser construïda l'any 789. Pertany a l'Església Evangèlica Alemanya. L'any 1041 va ser gairebé destruïda per un incendi.


Rellotge situat al carrer Böttcher de Bremen (Alemanya). Aquest carrer és considerat una obra d'art, per les singulars edificacions que s'hi troben. Va ser construït els anys 20 del segle passat i té uns 110 metres de llarg.



Rellotge de l'estació de trens de Bremen.


Fotos cedides per garbi24.

diumenge, 24 de maig del 2009

CASTELLA I LLEÓ (ESPANYA)

EL BARCO DE ÀVILA: ÀVILA



Imatge cedida pel bloggaire "Una Sortida Digna". Moltíssimes gràcies! Ets el primer en col·laborar.

La fotografia és de l'edifici anomenat "La Casa del Reloj" o la "Torre del Reloj": antic edifici on estava ubicat l'ajuntament. Es va enderrocar el s. XVIII i es va tornar a construir. Actualment hi ha l'oficina de turisme.

Des de la planta superior es pot veure el mecanisme del rellotge. Aquest és anomenat "El Reloj de la Villa".

divendres, 22 de maig del 2009

CATALUNYA

OLOT (LA GARROTXA) : GIRONA

Foto realitzada per GAIA

Anaximandro de Mileto (filósof greg) a la primera meitat del segle VI a.c. va analitzar sobre un pla horitzontal, el recorregut de l'ombra del sol projectat per un pal. Amb aquest experiment va inaugurar el principi d'una llarga i interminable forma de mesurar el temps.
Aquest rellotge de sol pertany a una casa anomenada Can Bolívar d'Olot. El rellotge és rectangular, orientat a migdia, marques horàries de les 6 del matí a les 6 de la tarda. No incorpora cap inscripció i sí un sol al pol. Gnòmon de vareta. Rellotge d'autor, ben conservat. Pel què es pot veure a la façana de al casa, creiem que el rellotge podria datar de l'any 1933.

dijous, 21 de maig del 2009

CATALUNYA

SANT ESTEVE D'EN BAS (LA GARROTXA): GIRONA



El rellotge que us presentem es troba a la façana de l'església de Sant Esteve d'en Bas, poble del municipi de la Vall d'en Bas, situat a la comarca de la Garrotxa.
L'església data de l'any 1119 i va resultar molt danyada pels terratrèmols del segle XV
.


Foto realitzada per GAIA