divendres, 26 de juny del 2009

CATALUNYA

VALLS (ALT CAMP)

L'Agnés ens comenta que el campanar de Valls es veu de tot arreu, això sí, distanciant-nos alguns quilòmetres de la ciutat. Curiosament el rellotge està encarat al sud, just en la direcció contrària cap a on ha crescut la ciutat.


A més, és petit i està una mica endinsat, la qual cosa fa que no es vegi des de gaires llocs (habitats).

L'església -d'estil gòtic tardà- està documentada de l'any 1194. El campanar és neogòtic i les campanes van ser instal·lades a la dècada dels 40.

És el campanar més alt de totes les esglésies parroquials de Catalunya, amb 74 metres.

Fotos cedides per l'Agnès Setrill

dilluns, 22 de juny del 2009

FRANÇA

ROUEN


Rouen –la Ciutat dels Cent Campanars- està situada a Normandia, i durant l'Edat Mitja va ser la segona ciutat més important de França; és per això que tota la seva zona cèntrica data d'aquesta època, conservant edificis característics.

El rellotge de la fotografia està situat al carrer principal del casc antic, anomenat Gros Horloge (carrer del Gran Rellotge). Punt emblemàtic de la ciutat.


Es tracta d'un rellotge astronòmic que data del segle XIV i està situat sobre una construcció renaixentista, la qual té un campanar adossat. Consta d'una sola agulla que marca les hores.


Foto cedida per Barbollaire.


PARÍS


Rellotge de l'estació de París-Lyon, construida l'any 1855 a la ciutat de París. El campanar d'aquesta estació, de 67 metres d'alt, té un rellotge en cadascuna de les seves quatre cares. El rellotge té 6,5 m de diàmetre i les agulles mesuren 2,8 m i 4 m.

L'any 1999, com a conseqüència d'una tempesta, es va parar i no va ser reparat fins l'any 2005. Els motors del rellotge estan sincronitzats amb el senyal horari que emet France Inter en ona llarga.



Foto cedida per MIA.


dissabte, 13 de juny del 2009

REPÚBLICA TXECA

PRAGA

Un atractiu molt important a la ciutat de Praga és l’ajuntament de la ciutat vella i el seu rellotge astronòmic més antic del món (Orloj).

La particularitat d’aquest rellotge és que alberga un quadrant astronòmic, el qual a més d’indicar les hores, representa les posicions del sol i de la lluna al cel. A més, és l’únic rellotge del món que mesura l’hora babilònica, molt important pel món de la màgia i l’alquímia.

També compta amb un calendari circular on es representen els mesos de l’any i un conjunt de figures animades que quan el rellotge dona les hores en punt, te lloc el conegut “Passeig dels Apòstols”, que consisteix en l’obertura d’unes petites finestretes i els ciutadans poden veure com els apòstols van passant i la figura de la mort, representada a través d’un esquelet estira de la corda i fa sonar una campaneta fins que passen els dotze apòstols que cessa aquesta activitat.

Una anècdota molt famosa en torn al rellotge és que a l’any 1987 es va trencar el fil que regula el moviment dels apòstols i aquests desfilaven sense parar més enllà de les hores en punt i la figura de la mort feia sonar la campaneta ininterrompudament. Davant aquest desajust va ser cridat al rellotger amb urgència per reparar aquesta situació.

Els ciutadans de Praga van treure la seva pròpia conclusió, la figura de la mort representava als comunistes, que per aquelles dates celebraven el seu congrés (casualitats de la vida). Dos anys desprès va caure el règim comunista

Foto cedida per Puckminnie

dijous, 4 de juny del 2009

CATALUNYA

XERTA (BAIX EBRE): TARRAGONA

Foto del rellotge del campanar de l'església de Xerta (Baix Ebre). El campanar que es veu és d'estil neoromànic i a cada cantonada hi ha una escultura d'un gos. També hi ha un parallamps modernista.

El campanar data del segle XVI i a la façana principal de l'església destaca un limògraf de rajoles, que marca les riuades més importants que ha patit el poble; la més forta va arribar a superar els 10 metres, l'any 1787.

Campanar de l'església de l'Assumpció de Xerta.


Detall dels gossos del campanar

Foto cedida per Jesús M. Tibau



REUS (BAIX CAMP): TARRAGONA


Foto del rellotge de l'Ajuntament de Reus (Baix Camp). Edifici d'estil Modernista.



Detall del rellotge de la torre.

Foto cedida per Té La Mà Maria.