dimarts, 28 de juliol del 2009

REPÚBLICA TXECA

OLOMUC

L'Esther i en Toni ens han enviat aquestes fotos dels rellotges situats a l'ajuntament. Aquest és el principal edifici seglar d'Olomuc, ciutat de la regió de Moràvia. L'edifici va ser finalitzat en el segle XV i està flanquejat per una capella gòtica, que en l'actualitat alberga un museu. Al costat de la torre de l'Ajuntament -que té gairebé 100 m d'altura-, en una volta que es troba a la part sud de la façana, hi trobem un rellotge astronòmic. I a la mateixa torre hi ha un rellotge analògic que es veu per les quatre cares.


Ajuntament d'Olomuc


Detalls del rellotge astronòmic i de la torre de l'Ajuntament.
Fotos cedides per Esther i Toni, del blog
"Imatges de pedra i de silenci".

dimecres, 15 de juliol del 2009

CATALUNYA

SANT ANDREU DEL PALOMAR (BARCELONÈS)

La Yraya ens envia aquest rellotge, situat al campanar de la Parròquia de Sant Andreu del Palomar. El temple va ser construït a finals del segle XIX i l'any 1991 va rebre la Creu de Sant Jordi, juntament amb la Casa Asil de Sant Andreu.


Foto cedida per Yraya

BARCELONA (BARCELONÈS)

Aquesta torre és un antic far, construït el 1772, que es va transformar en rellotge el 1904. S'alça damunt d'un sòcol que serveix de terrassa i que es va afegir quan es va transformar en rellotge. La torre es corona amb la caixa del rellotge, a quatre cares, coberta amb una cúpula i una estructura metàl·lica que serveix de parallamps.


Foto cedida per Barbollaire.

dijous, 9 de juliol del 2009

MARROC

TIMICHCHI

Aquest curiós rellotge el vaig trobar en un dels llocs on vàrem dormir al Marroc, concretament al poble de Timichchi.
No cal fixar-s'hi gaire per veure que és un rellotge "de mentida": no marca cap hora i no disposa de cap mecanisme. Però em va fer gràcia veure'l penjat d'una biga, tort i, aparentment, sense cap finalitat.
És el Marroc!!!


ESSAOUIRA
Una altra "curiositat" marroquina, aquesta trobada al poble costaner d'Essaouira. Aquesta alta torre està presidida per quatre esferes de rellotge, però tampoc marquen l'hora. Fixeu-vos que només tenen una broca i que cada rellotge la té en una posició diferent. A més falten la majoria d'hores de l'esfera. Serà per despistar? O potser els estaven muntant i encara no havien acabat?
S'admeten apostes!!!

dimecres, 8 de juliol del 2009

MARROC

MARRÀQUEIX

Marràqueix està ben connectada amb altres importants ciutats mitjançant línies d'autobusos que surten de l'estació central. L'ONCF (Oficina Nacional de Chemins de Fer) gestiona el servei de trens del país i és una herència dels temps del protectorat francès. Consisteix en dos brancals principals: el primer uneix Casablanca amb Oujda i el segon comença a Tànger p
assant per Fes, Rabat i acaba a Marràqueix.


La nova estació de trens es troba a Gueliz

Rellotge de l'antiga estació de trens i actual d'autobusos.



Rellotge de l'actual estació de trens.


A la mateixa estació -a l'interior i les andanes- trobem aquests altres:



Fotos fetes per GINKGO

dimecres, 1 de juliol del 2009

FRANÇA (CATALUNYA NORD)

VILAFRANCA DE CONFLENT

D'aquest rellotge de sol no tenim més dades que la seva situació: es troba a la Plaça de l'Església de Vilafranca de Conflent.
A sota hi trobem una inscripció divertida: "COM MÉS SOL FA MÉS BÉ ESCRIC", i les hores estan indicades en numeració romana i aràbiga.




CARCASSONA


D'aquest rellotge no en tenim cap dada, només que porta inscrita una locució llatina: "CARPE DIEM", que significa "viu el moment, aprofita'l", o el que és el mateix: "no deixis per demà el que puguis fer avui". Aquesta locució va ser encunyada pel poeta romà Horaci.

Fotos cedides per Meia.