dimarts, 27 d’octubre del 2009

CATALUNYA

GIRONA

FIGUERES (ALT EMPORDÀ)
Temps fugit ens envia un rellotge que es troba ubicat a la casa Casals de la Rambla de Figueres.
La casa presenta elements constructius com cartel·les (peces de xapa que
serveixen per reforçar), pilastres (massís d’obra de secció rectangular) motllurats i balcons calats d’obra amb motius vegetals geometritzants  que anuncien l’explosió ornamental del canvi de segle. L’any 1922 es va col·locar el rellotge de la façana. Fins a mitjans de la dècada de 1930, aquesta casa va ser la seu de la Banca Casals-Llorens
A Gaia també li va cridar l'atenció el rellotge de la casa Casals, per tant publicarem varies imatges d'ell.

   Foto cedida per Temps fugit

  Fotos fetes per Gaia

Passejant per la Rambla de Figueres és difícil adonar-te del rellotge que adorna la façana de la casa Cusí pel seu petit tamany. L'edifici és d'estil modernista i reprodueix els trets d’una casa palau neogótica, amb us de materials nobles com la pedra o el ferro forjat combinats amb les teules vidriades. El casal va ser construït en dues fases per l’empresari de l’electricitat i el sabonet, banquer i polític monàrquic Carles Cusí de Miquelet.
La casa Cusí és un element fonamental en la imatge de la Rambla figuerenca.

  Fotos fetes per Gaia

Els rellotges que us mostrem tot seguit, ni son arquitectònics ni estan ubicats en edificis importants encara, que pertanyen a llocs, que tot sovint solem visitar; però com que tractem rellotges públics ens ha semblat oportú publicar dos rellotges digitals que es troben a la plaça de l'ajuntament de Figueres. El de la farmàcia i el de la clínica dental.

   Rellotge digital de la farmàcia


Rellotge digital de la clínica dental
Fotos fetes per Gaia
 
LLANÇÀ (ALT EMPORDÀ)
Un record de tot el passat històric de Llançà seria l’església parroquial de Sant Vicenç on podem trobar el rellotge que exposem. L’església és barroca, data  del segle XVIII i és un monument emblemàtic del paisatge urbà d’aquest municipi. L'església s’entreveu des de tota la perifèria de la villa.
En el mes de juny es fa una exposició floral i en el mes de desembre una exposició de pessebres.

   Foto cedida per Temps fugit


LA VAJOL (ALT EMPORDÀ)
La Marina (Temps fugit) ens envia un altre rellotge de l'Alt Empordà, concretament el de l'església de Sant Martí de La Vajol. L'església és romànica i data del segles XII i XIII, consta d'una sola nau coberta d'una volta i amb absis semicircular. L'edifici va ser construït en granit tallat i té un rellotge analògic i un altre de sol.

Imatge treta de internet

Foto cedida per Temps fugit

SILS (LA SELVA)
A l'estació de trens de Sils hi ha rellotges per davant i per darrera. L'estació es de la línea Barcelona-Portbou de Ferrocarril.

   Rellotge de l'andana de l'estació

Rellotge de la façana de davant de l'estació
Fotos fetes per Gaia
                        
PALAU SATOR (BAIX EMPORDÀ)
En Marius ens envia el rellotge de la torre de Palau Sator. Aquest municipi conserva un ambient medieval en els seus carrers, amb restes de muralles i una torre anomenada “de las hores” per tenir a dalt de la seva façana un rellotge. Aquesta torre sobresurt de la resta d’edificacions i es obligat el seu pas per entrar a la població. Sota el rellotge hi ha la data de 1936, inici de la guerra civil espanyola i més avall un rellotge de sol amb la següent inscripció: "Només compto les hores serenes"

    Foto cedida per


GIRONA
Buscant, buscant......hem trobat una anècdota relacionada amb el rellotge de l’edifici de l’ajuntament de Girona que va succeir el 8 de juliol de 1980: El rellotge es va aturar per manca de corda.
Es veu que durant varies hores va restar parat i els veïns, estranyats , van trucar a la casa de la vila a veure què passava doncs les broques no es movien des de dos quarts de tres de la tarda.
Al final es va saber que l’atur del rellotge no va ser degut a cap avaria, si no simplement a l’oblit del treballador municipal que no va recordar-se de donar-li corda el dia.
Aquesta noticia va ser publicada en “l’Absurd diari” (un diari on la realitat supera a la ficció)

 Imatge treta d'Internet
                         
 Foto feta per Gaia

LES PRESES (LA GARROTXA)
El rellotge que us mostrem seguidament pertany a l'església de Sant Pere de les Preses.
L'església és d'estil neoclàssic del segle XVIII i destaquen els seus dos campanars coberts de ceràmica.
Durant la Festa Major, l'església es vesteix de cintes de colors

   Foto feta per Gaia

OLOT (LA GARROTXA)
El següent rellotge de la Garrotxa es troba situat a l'església de Sant Esteve del Passeig d'en Blai d'Olot.
La façana principal data de principis del segle XIX i els elements destruïts són conseqüència de la Guerra Civil.
L'església és una de les siluetes típiques i emblemàtiques d'una postal d'Olot.
A l’any 1942, Mossén Antoni Butiñà, rector de la parròquia d’Olot i Mossén Llambert Font, encarregat del Museu Diocesà de Girona, van acordar reunir una sala contigua a la sagristia de l’església parroquial de Sant Esteve per posar les obres d’art i els objectes més valuosos de l’església  que no eren utilitzats, de manera habitual, pel culte. El mes de març de 1948 aquesta sala s’obria per primera vegada al públic. Si es vol visitar es necessari concertar prèviament la visita amb el despatx parroquial.

Fotos fetes per Gaia

I..........per últim un altre d'Olot i ubicat al carrer Major. Concretament el de la rellotgeria Can Plana. La veritat, es que de gran utilitat degut al seu gran tamany que el fa visible des d'una bona distància.

  Foto feta per Gaia

2 comentaris:

MIA ha dit...

carai gaia estàs molt divertida mirant l'hora, per cert veig que també compten els rellotges de farmàcia o no ? ja us enviaré algun altre cosa que tinc, ok petons !!

TICTAC ha dit...

Tot el que sigui públic val. Està clar que els rellotges de Farmàcia, etc... no són rellotges que tenen història, ni són realment bonics però estan al carrer per marcar l'hora a tothom. Com de digitals no havíem publicat ens ha semblat adient posar-ne algun.