dissabte, 23 de gener del 2010

PORTUGAL

SINTRA

Palau Nacional da Pena

Sintra és una ciutat d'uns 27.000 habitants, situada a prop de Lisboa. Va ser declarada Patrimoni de la Humanitat l'any 1995 per la UNESCO.
Al cim d'una muntanya, a 500 metres d'altura, trobem el Palácio Nacional da Pena, de l'any 1840; fou manat construir pel rei Ferran II -d'origen alemany- i és l'últim palau reial portuguès. Va ser construït sobre les ruïnes d'un antic monestir de l'orde de Sant Jerònim que havia estat arrasat pel terratrèmol de Lisboa de l'any 1755. El seu interior és una barreja d'estils, des del neogòtic al neoislàmic, cosa que el converteix en un lloc certament exòtic. Les seves cúpules àrabs es poden veure des de qualsevol punt de Sintra.
La torre del rellotge és l'única que no té cúpula, i està edificada a sobre del que va ser l'antic convent del monestir.
El més curiós del rellotge que ara us presentem és que no té agulles; el motiu el desconeixem, però si algú sap el perquè us estarem molt agraïts amb la vostra col·laboració.

Foto treta d'Internet.


Torre del Rellotge

Un altre monument de Sintra on hi podem trobar un rellotge és l'anomenada Torre do Relógio. Aquest edifici fou construït el segle XV i posteriorment tornat a edificar després del terratrèmol de 1755. Les seves campanes sempre han assenyalat els moments de joia i de revolta de Sintra.


Fotos cedides per NIURA, del blog Alotroladodelsauze.

Palau Nacional de Pena, Sintra

El següent rellotge de sol és horitzontal i està gravat en una petita llosa i col•locat damunt d’una vorera de la barana de pedra. Marca de 6 a 6 en numeració aràbiga. Assenyala les mitges hores amb línies acabades en punts.


 Palau real de Queluz, Sintra

Meridiana solar en metall cargolat sobre una base de pedra adossada a una paret. Consisteix en una superfície horitzontal orientada perfectament en la línia Nord-Sud amb una línia gravada sobre la que es projecta, al migdia solar, un raig de llum que travessa una perforació cònica feta sobre una xapa també horitzontal. La taca de llum estarà a prop de la base de la xapa metàl•lica a l’estiu i lluny a l’hivern. 


LEIRIA

Monestir de Sta. Maria de Alcobaça, Leiria

Rellotge vertical declinant 25º a llevant. Marca de VI del matí a IIII de la tarda amb numeració romana. Cadascun dels tres rellotges verticals es complementen amb els altres dos que declinen 120º mes o menys i amb l’horitzontal.

  
LISBOA

Catedral de Lisboa

Rellotge vertical “ortomeridiano i desviat” per corretgir els 6º a llevant que té la façana Sur de la Catedral.
Numeració romana de V a VII encara que sobra el V del matí i el VII de la tarda. Les hores VII i VIII del matí i IIII i V de la tarda manquen de línia horària. Línies de mitges hores des de les IX a les III.


VIANA DO CASTELO

Palau de la República, Viana do Castelo

Conjunt solar format per tres rellotges de sol gravats en una llosa quadrada de pedra, orientada al sud al costat de l’edifici i a uns 8 metres per damunt del terra. El rellotge al sud, inscrit en un cercle, marca de 6 a 6 amb numeració romana. A cada costat hi ha dos rellotges laterals, un a llevant i l’altre a Ponent.

4 comentaris:

gerardeli ha dit...

Buscant informació i imatges de Sintra, m'han vingut unes ganes boges de visitar aquesta ciutat. Ha de ser encantadora!!!

TICTAC ha dit...

Jo vaig tenir l'oportunitat de visitar Sintra fa 3 anys i vaig quedar meravellada. Sembla que estiguis en un conte de fades. La veritat, és que tot Portugal val la pena visitar-lo.

Sauze ha dit...

es un pueblo precioso.
gracias por colgar mis fotos de sintra, me trajeron muy buenos recuerdos.
feliz fin de semana,

yraya ha dit...

Yo estuve hace 4 años en Portugal, a Sintra no llegue a ir, pero tengo entre mis viajes pendientes volver, además se come un bacalao guisado de mil formas, buenisimo.