dissabte, 24 de juliol de 2010

FRANÇA (CATALUNYA NORD)

MONTLLUÍS

Ciutadella Militar.

Aquest rellotge es troba a l'entrada de la ciutadella militar de la ciutat de Montlluís, ciutat emmurallada l'any 1679. L'objectiu d'aquesta i d'altres ciutats d'aquesta mena -com Vilafranca de Conflent- era impedir que els catalans intentessin reconquerir el territori perdut arran del Tractat dels Pirineus. Aquesta ciutadella és el lloc d'entrenament del C.N.E.C. (Centre Nacional d'Entrenament Comando), unitat d'elit de l'exèrcit francès.
El rellotge en sí no té res de particular: analògic, numeració romana i cap marca del fabricant.

Carrer de les Escoles Laiques.

Aquest petit rellotge de sol el vàrem trobar en la façana d'un edifici d'un habitatge particular. Per la inscripció que s'hi observa a la part superior de l'esfera està construit l'any 1853 i està fet amb pissarra. Té forma octogonal i el gnòmon és triangular. Hi ha gravada la inscripció "ULTIMA PLURIBUS" ("l'última per a molts", referència clara a la mort. L'equivalent seria: "el temps passa i la mort arriba").


OLETTE

Aquest original rellotge està afegit al campanar amb posterioritat a la seva construcció. Pel que podem llegir en l'esfera del rellotge sabem que va ser construit en una població de la regió francesa del Jura. Vàrem tenir mala sort i les agulles tapen el nom del fabricant i el lloc on va ser muntat. Però buscant al final trobem que el fabricant és L. TERRAILLON & Cia, de la localitat de Perrigny. Aquest fabricant ja no existeix i pel que hem trobat el rellotge deu datar de principis del segle XX (1914).

 SERDINYÀ

Municipi del Conflent. Aquest rellotge es troba en l'original campanar quadrangular de l'església parroquial, dedicada a Sant Cosme i Sant Damià. Romànica, del segle XI. El rellotge no té cap inscripció i és relativament modern.GUINGUETA D'IX (BOURG-MADAME)

Situat a la façana de l'ajuntament. Fabricat per la companyia francesa BODET, fundada el 1868.

PRATS DE MOLLÓ I LA PRESTA

Un altre rellotge fabricat per la casa BODET. Aquest es troba situat a la façana de l'escola del poble.
CORSAVY

Rellotge situat al campanar de l'església parroquial dedicada a Sant Martí. És d'estil romànic.

2 comentaris:

GAIA ha dit...

Bona recollida de rellotges de la Catalunya Nord. Curiós la ubicació del rellotge de Olette. Sembla ser que degut on es troba la torre de l'església devia ser difícil col·locar el rellotge perquè fos prou visible.

GAIA ha dit...

Per quan el nou post????