dilluns, 7 de maig del 2012

PAÏSOS DE L'EST

SHIGUISOARA (RUMANIA)

-Rellotge de la Torre "Turnul Cu Ceas"-

 El bastió més conegut de Shiguisoara és la Torre del rellotge, tan coneguda sota el nom de la Torre del Consell. També s’anomena “Turnul Cu Ceas” en romanès. La Torre  mesura 64 m. d’alçada,  té quatre torretes i un passeig  de fusta cobert per l’observació. Les quatre torretes simbolitzen l’autonomia jurídica de l’Ajuntament. És d’estil gòtic

L’any 1648 es col·loca a la cimera un rellotge provinent de Suïssa. Al costat, hi ha   unes figuretes de fusta que simbolitzen els dies de la setmana. En una façana, el rellotge dona l’hora a la part baixa de la ciutat mentre que l’altra cara dona l’hora a la ciutadella germànica. 



El mecanisme activa dos grups de petits personatges de fusta pintada. Mesuren uns 80 centímetres d’alçada i surten cada hora. A la façana de la part baixa de la ciutat, cada nit, al sisè toc de campana de mitja nit, un petit personatge representant un dia de la setmana reemplaça a l’altre. A la façana de la ciutadella germànica, les figures representen la Justícia, el Dret i la Pau  amb un tambor que batega les hores. De dia surt un àngel cap a les 6 i entra a les 4 de la tarda, després surt l’àngel de la nit.


Fotos cedides per Hàlit Fotògraf

La fletxa de la Torre acaba en una petita esfera d’or. A dalt, hi ha un gall meteorològic que prediu el temps.

TALLIN (ESTÒNIA)

-Rellotge de l'Església del Esperit Sant de Tallin-

Hàlit Fotògraf també ens envia el rellotge públic més antic d’Estònia.Està construït en fusta, data del S.XVII i es troba a la façana de l’Església del Esperit Sant que és del S.XIII


 Foto cedida per Hàlit Fotògraf

El rellotge va ser creat per Christian Ackermann

BRATISLAVA (ESLOVÀQUIA)

-Rellotge de la Torre Sant Miquel- 

Des de Bratislava, en Té ens envia varis rellotges: 

La Torre de Sant Miquel és del S. XIV i antigament era una de les entrades a la ciutat.



-Rellotge de la Torre de l'Ajuntament-

L'antic ajuntament va sorgí en el SXV mitjançant la unió de varies cases burgueses i durant segles ha estat objecte de diferents reconstruccions.


-Rellotge de la Torre de la Catedral de Sant Martí-

La Catedral de Sant Martí és gòtica del any 1452. A l’interior de l’església hi ha una escultura de Sant Martí i està representat com genet hongarès sobre un cavall que talla amb la seva espasa una capa per compartir-la amb un captaire. En el transcurs del segles XVI al XVIII van ser coronats en aquest temple 11 reis hongaresos i 8 mullers reals.

Fotos cedides per Té la mà Maria

 -Rellotge de l'església de Santa Isabel-


Aquesta Església és coneguda com “l’Església blava”. Es diu així per el color de la seva façana, mosaics, majòliques i sostre blau. Està consagrada a Isabel d’Hongria. Va ser construït entre 1909 i 1913


Fotos d'Internet


REGIÓ DE BALATÓN (BUDAPEST)


-Rellotge de la regió de Balatón-

El següent rellotge pertany a la regió del Llac Balatón i és un lloc ideal per descansar i recuperar-se. Aquest lloc és per molts el mar que li falta a Hongria, té 80 km de longitud. Son varies les ciutats que es troben bordejant o properes al llac Balatón: Badacsony, Balatonfüred, Héviz, Keszthely, Siófok (la ciutat més turística), Székesfehérvár, Szigliget, Tihany, Várpalota i Veszprém.
Malauradament no se’ns enviat suficient informació d’aquest rellotge, per tant no podem citar a quina d’aquestes ciutats pertany.

 Foto cedida per Té la mà Maria

2 comentaris:

gerardeli ha dit...

Són impressionants tots aquests rellotges! El que més curiós trobo és el de Shiguisoara: ha de ser molt complexe el mecanisme que permet moure totes aquestes figures.
Trobo que Europa de l'Est és una zona força desconeguda.

johnny ha dit...

Penso igual que gerardeli sobre que és un rellotge molt curiós. Una abraçada.