divendres, 7 de maig del 2010

ALEMANYA

BERLIN

Berlín, tot i no estar en guerra, continua tenint aquest lloc com a testimoni dels intensos bombardejos aliats de la Segona Guerra Mundial: l'església Memorial Kaiser Wilhelm. El seu campanar original de 133 metres d'altura ara només mesura 68 metres, seccionat, sense vidres als seus finestrals i amb el seu rellotge, que molt de temps va romandre aturat.

L'església va ser construida entre 1891 i 1895 en record de l'emperador Guillem i és coneguda amb el nom de "Gedächtniskirche" (esgésia del record). És d'estil neorromànic segons el model de diverses esglésies romàniques de Renània i, en especial, de la catedral de Bonn. Originalment es va pensar en restaurar-la, però finalment es va decidir deixar-la tal qual com a memorial contra la guerra. Abans de la destrucció comptava amb cinc torres, amb una de principal de 133 metres, sent llavors la més alta de la ciutat.

 Imatge treta d'Internet


Estat actual de la torre principal.
Imatge cedida per Baba del blog Hàlit Fotogràfic.

Detall del rellotge.

Els berlinesos anomenen popularment a aquesta església la "dent corcada".


TRIBERG

Aquest és un dels rellotges de cucut més grans del món. Situat a la localitat de Triberg (Alemanya).

Els rellotges de cucut tenen el seu origen en el segle XVIII (entre 1740 i 1750), a la Selva Negra, i constaven d'un autòmata-ocell que cada mitja hora apareixia de l'interior del rellotge dient "cucut"; també disposen, normalment, d'un pèndol i un "gong". En aquella època la maquinària del rellotge era de fusta. Actualment també hi ha rellotges de cucut amb caixa de música de la qual surten melodies en marcar les hores i les mitges hores. Els rellotges de cucut més moderns són minimalistes, es fabriquen en quars i funcionen amb piles. A Triberg es pot visitar el museu d'història dels rellotges de cucut.

Els rellotges de cucut mecànics disposen de dos tipus de maquinària: d'un dia i de vuit dies. En rellotges equipats amb el primer tipus de maquinària s'ha de pujar les peses -de ferro fos- un cop al dia; en els altres un cop per setmana. Gairebé tots els rellotges de cucut que es fabriquen actualment utilitzen el sistema de peses, molt pocs funcionen mitjançant corda.

Quant als rellotges de cucut més grans del món, hi ha quatre a la Selva Negra d'Alemanya: a Höllsteig (Breitnau), Niederwasser (Hornberg), Schonach i Schonachbach (a la vora de Triberg). Al centre del país hi ha un a Gernrode (a on també varen confeccionar el rellotge de cucut més gran del món en xocolata, l'any 2006); i, per últim, a l'oest n'hi ha dos més: a Sankt Goar i Wiesbaden.





Imatge cedida per Té la mà Maria.


SCHONACH

Aquest està considerat com el rellotge de cucut més gran del món. Té forma de casa tradicional de la Selva Negra i l'interior de la mateixa està gairebé tot ocupat per la maquinària del rellotge.


Rellotge de cucut més gran del món (Internet).


Interior i detall de la maquinària (Internet).




3 comentaris:

GAIA ha dit...

Els rellotges de "cucu" són sorprenents!

gerardeli ha dit...

Ni que ho diguis; el més sorprenent és com estan aquests integrats dins de cases: són les mateixes cases!!!
És una idea ben original!!!

txernòbil brain ha dit...

ieeep!
Molt bon blog, m'agrada molt la idea i la recopilació que porteu feta de moment, molt gran! però discrepo en que el temps hi ha sigut sempre i en que sempre ha transcorregut de la mateixa forma. Personalment m'agraden els rellotges que en lloc de números tenen signes indesxifrables i en lloc d'agulles esquirols. Vaig a veure si en trobo alguna foto i us l'envio!