dilluns, 16 d’abril del 2012

GALÍCIA (ESPANYA)

SANTIAGO DE COMPOSTELA  (A CORUÑA)

-Catedral de Santiago-

El primer rellotge que va tenir la Catedral de Santiago, es va instal·lar a finals del S. XIV principis del S. XV. No és segur que aquest primer rellotge fou mecànic ja que aleshores era freqüent que les hores les marqués un “sonador” a toc de martell. Des d’aleshores , a través d’aquests cinc segles, han existit diferents màquines i cuidadors.

A l’any 1831, l’arquebisbe Rafael de Vélez, va encarregar l’actual rellotge a l’enginyer del Ferrol Andrés Antelo. 

Andrés Antelo ja havia fet altres rellotges per la zona i era famós per la seva excel·lent preparació com cronometrador.

El rellotge, muntat dins de la torre coneguda com “Berenguela” i ubicada a la cantonada de les Places de La Quintana i de Platerías, queda  protegit per un armari amb portes envidrades que el protegeixen de la pols.

 Fotos de Gaia

El rellotge disposa de quatre esferes, una a cada cara de la torre, amb una sola agulla per indicar l’hora. Toca les hores sobre la campana Berenguela, construïda per Pedro de Guimes, l’any 1711. Aquesta pesa unes onze tonelades i té una boca de 2,10 metres. És una de les campanes més grans d’Espanya.

 Foto d'Internet

Les actuals campanes del rellotge (tant la de les quarts com la de les hores) son una còpia exacta de les campanes originals i es poden veure actualment exposades al claustre de la Catedral.

 Foto d'Internet

-Rellotges del mercat d'Abastos de Santiago- 

El mercat d’Abastos de Santiago va ser dissenyat per l’arquitecte Joaquín Vaquero Palacios i fou construït l’any 1941. 



 Està edificat en el mateix emplaçament que l’anterior mercat, que era de l’any 1870. Està situat entre les esglésies de San Agustín  i San Fiz de Solovio que és on es troben els dos rellotges.


Aquest mercat és un dels cinc  més importants d’Espanya i el segon “monument” més visitat de la ciutat.

 














Fotos de Gaia