dissabte, 13 de juny del 2009

REPÚBLICA TXECA

PRAGA

Un atractiu molt important a la ciutat de Praga és l’ajuntament de la ciutat vella i el seu rellotge astronòmic més antic del món (Orloj).

La particularitat d’aquest rellotge és que alberga un quadrant astronòmic, el qual a més d’indicar les hores, representa les posicions del sol i de la lluna al cel. A més, és l’únic rellotge del món que mesura l’hora babilònica, molt important pel món de la màgia i l’alquímia.

També compta amb un calendari circular on es representen els mesos de l’any i un conjunt de figures animades que quan el rellotge dona les hores en punt, te lloc el conegut “Passeig dels Apòstols”, que consisteix en l’obertura d’unes petites finestretes i els ciutadans poden veure com els apòstols van passant i la figura de la mort, representada a través d’un esquelet estira de la corda i fa sonar una campaneta fins que passen els dotze apòstols que cessa aquesta activitat.

Una anècdota molt famosa en torn al rellotge és que a l’any 1987 es va trencar el fil que regula el moviment dels apòstols i aquests desfilaven sense parar més enllà de les hores en punt i la figura de la mort feia sonar la campaneta ininterrompudament. Davant aquest desajust va ser cridat al rellotger amb urgència per reparar aquesta situació.

Els ciutadans de Praga van treure la seva pròpia conclusió, la figura de la mort representava als comunistes, que per aquelles dates celebraven el seu congrés (casualitats de la vida). Dos anys desprès va caure el règim comunista

Foto cedida per Puckminnie

2 comentaris:

MIA ha dit...

és molt bonic aquest! m'agrada és diferent. per cert el meu rellotge encara no ha estat publicat , no se que pot haver passat, ja em diràs el què, abraçada.

TICTAC ha dit...

No pateixis! Els publicarem tots però és que ens han enviat un piló i els anem classificant per països.
Una abraçada