dimecres, 25 d’abril del 2012

COLOMBIA

CARTAGENA D'ÍNDIES (BOLÍVAR)

-Rellotge de la Torre de Cartagena d'ïndies-

En Té ens envia el rellotge de la torre de Cartagena d'Índies, el símbol representatiu  i porta principal d'entrada a aquesta ciutat.




Encara avuí dins da'questa torre podem veure en l'arc central les marques i llocs del antics pèndols del  vell rellotge que en 1888 es va canviar per l'actual.

Fotos cedides per Té la mà Maria

La Torre del rellotge fou afegida el S. XIX. Davant de la Torre es troba una estàtua d'en Pedro Heredia, fundador de la ciutat 

Fotos d'Internet

BOGOTÀ

-Rellotge del mercat de Paloquemao de Bogotà- 

Des de Bogotà ens arriba un rellotge del mercat de Paloquemao. El mercat és el més antic de la ciutat i ofereix una gran perspectiva de la vida i les costums bogotanes.

 Foto cedida per Té la mà Maria

En aquest mercat hi poden trobar  més de 1800 parades de venda de fruites, carns, verdures, flors, herbes i artesania.

-Rellotge de la torre de la Catedral Primada de Bogotà-


La construcció de la Catedral Primada va durà 251 anys. La Catedral té dos torres i cadascuna d'ellas tenia seu respectiu rellotge. El rellotge de la torre del costat sud, amb el temps, es va treure i  només va quedar el  del costat nord que actualment  segueix funcionant.


Com tots els rellotges de la seva época, els números son romans però curiosament el número IV està escrit IIII.
 
L’explicació més convincent sobre la preferència del IIII en contes del IV en les esferes rellotgeres que utilitzen numeració romana, és la que apunta a raons estètiques de simetria: el IIII harmonitza amb el VIII (ambdós números  tenen 4 caràcters). 

També s’ha dit que fou per la contumàcia d’un rei: l’any 1364 el rei Luís XIV de França va censurar a un rellotger per haver posat en l’esfera del rellotge de la torre, la xifra IV i no la IIII, i davant la defensa del rellotger de que això era el correcte,  el rei li va dir bruscament “jo mai m’equivoco”. En el fons tenia raó, sabent-ho o no el rei (anomenat “El savi” ) perquè ambdues formes son correctes.
 
Fotos d'Internet

Una altra versió és que un rellotger suís va entregar al seu sobirà un rellotge que li havia encarregat, però va cometre l’error de representar el número 4 com IIII i no utilitzant el IV. El monarca, indignat, va executar al desafortunat artesà, i des d’aquest moment, a modo de protesta i homenatge, tots els seus col·legues van començar a utilitzar el IIII en contes de IV.

Cap al segle XVIII, es va donar la volta a la truita quan el IV va començar a utilitzar-se també en els rellotges de paret. Alguns fabricants van introduir  el toc romà que consistia en una campanada curta per senyalar 1 hora i una campanada llarga per senyalar les  5, de manera que una campanada curta i una campanada llarga indicava les 4. Amb aquest sistema es tractava de que el rellotge tingués més rendiment a llarg termini ja que a l’estalviar campanades, el desgast era menor i el mecanisme de soneria més senzill.

CALÍ (VALLE)

-Rellotge de la Catedral de San Pedro de Calí-

El 25 d’abril del 2012 van publicar  al Diari digital “El País” que després de casi 20 anys d’estar parat en el temps, el rellotge ubicat en la cúpula de l’esglèsia de la Catedral de Calí va tornar a regalar l’hora als calenys i de pas també van tornar a sonar les campanades cada quinze minuts.


El miracle el va fer el feligrés José Humberto Morcillo, oriund de Calí i expert rellotger resident als EEUU. El rellotge va estar parat durant tots aquests anys degut al mal estat en que es trobava l'antic sistema de moviment. El senyor Morcillo va tardar casi un mes en fer funcionar aquesta relíquia de l'esglèsia més important de Calí. Tornar a arreglar aquest rellotge era molt costós però Morcillo ho va fer desinteresadament i no els hi va cobrar ni un pes. El rellotge ha patit moltes reparacions, esperem que aquesta última duri molts anys!

Fotos d'Internet

1 comentari:

Ariadna ha dit...

Referent a les xifres IIII i IV tinc una altra versió:

Aparentment IV és una abreviatura del Deu “Júpiter” en temps romans (la J simbolitza el I i la U el V). Llavors van decidir utilitzar IIII perquè els rellotges públics no diguessin: 1, 2, 3, Júpiter, 5